Een parabel voor harde tijden

R. David Lankes is hier (misschien) bekend als bibliotheekgoeroe, maar dit verhaal gaat niet over bibliotheken - of nauwelijks. Ik noem het opzettelijk een 'verhaal', geen 'lezing'. Lankes is een begenadigd verteller. Al is dit niet meer dan een screencast, het is duidelijk dat Lankes zijn eigen ellende weet om te zetten tot een performance, hilarisch en aangrijpend tegelijkertijd.

De waarheid die hij verkondigt, is zo oud als de straat. Niet voor niets gebruikt hij zelf het woord 'parabel'. Ik zag ze al bij gedreven sporters, las ze al in De Golven, en in blogberichten over managers die het verschil maken. De twintig minuten die Lankes nodig heeft, vragen minder inspanning dan lectuur van Virginia Woolf en hebben meer emotionele diepgang dan de management peptalk.

Maar bovenal - vind ik - is het een waarheid die herhaald moet worden, zeker in tijden dat besparingen en ideologische keuzes heel wat zekerheden op de helling zetten. Het ziet er naar uit ('het ziet er náár uit', was lang geleden de dubbelzinnige frase in een opvoering van Wachten op Godot) dat we sectoren zullen moeten hertekenen en organisaties opnieuw zullen moeten uitvinden.

Laat wie niet weet hoe eraan te beginnen, wie met de handen in het haar zit, moed putten uit deze parabel. Laat ons samen tellen: 'een, twee, drie, vier ...' tot tweeënveertig. En daarna opnieuw. En opnieuw.
 
Parable of the 42 Steps from R. David Lankes on Vimeo.

Reacties

Populaire posts