Digitale school?

Dochter wil op Knooppunt, de website van de Vlaamse educatieve uitgevers, een luisteroefening Frans maken. Ze logt in, maar geraakt in Cap sur le fran├žais niet verder dan de eerste les. Doorduwertje als ze is, maakt ze dan maar eerst alle oefeningen van de eerste les, in de hoop dan 'spelletjesgewijs' naar het tweede 'level' te kunnen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Het is uiteindelijk papa die opmerkt dat ze Chrome gebruikt, terwijl de educatieve uitgevers nog altijd Internet Explorer aanraden. Even van browser wisselen, lost het probleem inderdaad op.

De oefening voor techniek staat vreemd genoeg niet op Knooppunt. Het is een gekopieerd blaadje dat uitnodigt om ... een oefening op internet te maken. Het intikken van de eerste URL is al een oefening op zich. De website laat toe van een tekenreeks, haar naam bijvoorbeeld, een streepjescode te maken. Als ze dat probeert, krijgt ze alleen een cryptische foutmelding. Papa er dus weer bijgehaald, die ziet dat het om een fout in de code op de pagina gaat, het soort melding dat alleen IE nog geeft. En ja, dochter was inderdaad blijven doorwerken in dezelfde browser. Even overgeschakeld naar Chrome en kijk, de streepjescode was in een wip gegenereerd.

Voor de laatste oefening moest ze de cijfers van een streepjescode ingeven op weer een andere site (jawel, URL weer netjes overtikken van de kopie) om informatie over het product terug te vinden. En kijk, het resultaat is alweer een cryptische foutmelding. Papa er dus weer bijgehaald, die het deze keer ook niet meer weet,
"You have exceeded the allotted number of queries in a 24 hour period.
If you require additional information please contact your Member Organization
or submit your remaining queries after midnight GMT."
zodat het resultaat van deze oefening voor techniek een stukje Engelse tekst is dat misschien wel, maar misschien ook niet, bewijst dat alle scholieren hun taken op het laatste moment maken.

Wat hebben we geleerd vandaag? Dat Internet Explorer Chrome niet is? dat leerlingen van twaalf maar beter hun Engels goed onder de knie hebben? Dat het onderwijs meegaat met zijn tijd?

Reacties

Populaire posts