Bibliotheken in Nederland 5 - Samenwerking

Cultuurfabriek. Is dat een term die cultuurspreiding en cultuurparticipatie in zich sluit? Het is in elk geval de naam van het pand waar de bibliotheek van Veenendaal in huist. Een doorsnee bibliotheek in een doorsnee gemeente de bible belt van Nederland. De meest klassieke van de bibliotheken die we bezochten en misschien ook de meest Vlaamse. Samen onder dak met de kunstuitleen, het verplichte leescafé en het lokale museum. Een klassiek retailconcept, versie 'black box', maar met lokale varianten.

De samenwerking leek niet erg diepgaand. Het blitzbezoek van onze groep aan het lokale museum op de benedenverdieping, wekte wat wrevel op : waarom lopen al die Belgen hier zomaar binnen zonder betalen?

Samenwerking leek overigens op veel plaatsen een heikel punt. Amsterdam is zo groot dat iedereen graag in de schaduw vertoeft. Was het radiostation AmsterdamFM bijna overgenomen door de OBA, of was dat wat grootspraak van de bibliotheek? Maar de relatie met het conservatorium aan de overzijde van de straat, leek dan weer aan de koele kant. Ook in  Heerhugowaard liep de samenwerking met de academie blijkbaar moeizaam. Een kwestie van persoonlijkheden?

Maar een rondleiding is ook niet meer dan dat: een partiële blik op de werking van instelling. Bibliotheek Kennemerwaard leek in een project rond duurzaamheid een spilfunctie op te nemen in het landschap van lokale milieu-organisaties, maar het project viel buiten de scoop van de rondleiding. En dan duikt automatisch de vraag op: wat hebben we allemaal niet gezien op deze driedaagse bij onze Noorderburen?

Reacties

Populaire posts