Wachten op een Spotify voor boeken

Spotify is neergestreken in Vlaanderen. Zelfs wie onbeslagen is in alle (legale en illegale) vormen van online muziek, kon er niet omheen. Het concept, ik moet het eigenlijk niet meer uitleggen, is even eenvoudig als geniaal. Voor een beperkt bedrag per maand - de prijs van een half boek zeg maar - krijgt een abonnee onbeperkt toegang tot een gigantische muziekbibliotheek. Online, op laptop, pc of gsm. De afspeellijsten worden gesynchroniseerd, zodat je die ook offline kan beluisteren. Spotify is niet de enige die een dergelijk businessmodel hanteert, maar een vergelijkende studie van dit soort muziekdiensten interesseert me hier nu niet.

Wat me wel interesseert, is de vergelijking met het boekenvak. Dat hinkt, zoals gewoonlijk, achterop. En, zoals gewoonlijk, in Europa wat meer dan in de VS. Amazon experimenteert volop met het uitlenen van boeken. De ene uitleendienst loopt via bibliotheken, de andere is gekoppeld aan een lidmaatschap. Beide hebben hun beperkingen. Grote uitgevers aarzelen om in te stappen in het bibliotheekmodel. In vergelijking met Spotify lijkt een Prime Membership bij Amazon een koopje, maar de uitleendienst is wel beperkt: één boek per maand.

Dichter bij huis start in Nederland binnenkort een experiment met weblezen. Dan heb je geen specifiek apparaat nodig - Amazon werkt alleen met de Kindle - maar moet je wel weer online zijn om te kunnen (voort) lezen.

Maar het is wachten op de slimmerd(s) met geld die één en één optellen: een mooi aanbod van e-books, toegang van om het even welk apparaat, werken met leeslijsten die mensen zelf kunnen samenstellen en delen en die offline gebruik mogelijk maken, een schappelijke abonnementsprijs. De gebruiker moet er dan wel mee kunnen leven dat hij de boeken niet meer bezit, maar alleen toegang krijgt.

Is het zoiets dat we mogen verwachten van het Vlaams E-boekplatform?

Bye bye bib? Zo'n vaart zal het niet lopen. Laat ons hopen dat er meer dan één aanbieder is en dat het aanbod onderling verschilt - niemand is gebaat bij een monopolie. Weinigen zullen dan ook toegang hebben tot 'alle' e-books. Niet iedereen zal zich een abonnement - en niet te vergeten: de bijhorende apparatuur- kunnen of willen veroorloven. Toegang voorzien blijft nog wel even de basisopdracht van de bib.

Reacties

  1. Wachten is niet langer nodig: zie www.yindo.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met een aanbod van 68 titels in de categorie 'literatuur' en 83 bij 'geschiedenis en politiek', lijkt de collectie mij toch iets bescheidener dan bij Spotify. Boeken kunnen ook niet offline gelezen worden. En als ik het goed begrijp, bieden uitgevers elk hun eigen abonnementsformule aan via Yindo. Een 'premium' abonnement op de boeken van één enkele uitgeverij kost € 169,- per jaar...

    Er is nog wel wat werk aan de winkel, denk ik zo.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts