woensdag 27 juli 2011

QR-codes


Je loopt door het MAS. Je oog valt op een QR-code. Je wilt wel eens weten wat ze hier uithalen met die ‘vierkante streepjescode’.  Je haalt je Android boven en vraagt je af wat dit zal betekenen voor je datavolume. Als er wat (bewegend) beeld meekomt, zit je snel boven je limiet. Gelukkig, ook Antwerpen biedt de museumbezoekers gratis internet. Je maakt connectie en klikt.

Het resultaat is een loginscherm van de Stad Antwerpen. Voor je gebruik mag maken van gratis wifi, moet je toch maar eerst registreren. Wat in Barcelona met een enkele klik kon, vraagt hier een heuse registratieprocedure: gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken. Je vraagt je af waarom. Drempel nr. 2.

Maar goed, eens ingelogd, klik je op de eerste QR-code die je ziet. ‘404 error. Page not found’. Mooie start. Drempel nr. 3.

In de zaal over de haven is het licht gedempt. Er staan scheepsmodellen en de geschiedenis van de haven wordt op de muur geprojecteerd. Schuiven bevatten kaarten en boeken, met een QR-code. Je trekt er één open en scant de code. Tenminste, dat probeer je. Het licht blijkt niet toereikend. Je telefoon heeft wel een zaklamp, maar die kan je niet samen met de camera gebruiken. Drempel nr. 4.

Een zaal verder. Het licht is er beter. Een attente suppoost wijst je erop dat je zo moet gaan staan, als je een QR-code wil lezen, dat de schaduw van je camera niet op de code valt. Je had inderdaad net gemerkt dat je wat moest zoeken naar de juiste invalshoek. Drempel nr. 5.

Maar uiteindelijk lukt het dus. Je krijgt een foto van het Japanse ensemble dat voor je staat en kan doorklikken naar meer informatie over elk item. Maar je besluit dat het welletjes geweest is. Je vrienden lopen al een eind verderop en je stelt vast dat je meer van je telefoon en de grijze codes gezien hebt, dan van de voorwerpen waar het om draait. Drempel nr. 6.

Heb ik mij nu misteld? Helemaal niet. Want drempel nr. 1 zijn de codes zelf. Wie weet er in godsnaam wat QR-codes zijn? Ik kwam geen enkele andere bezoeker tegen die er interesse voor toonde.

En het MAS? Voor zover ik het gezien heb: een stapelhuis. Een schatkamer. De rijkdommen ongegeneerd opgestapeld. Er wordt je zelfs een blik op de depots gegund, op de schatten die niet getoond kunnen worden. De verhalen zijn gekozen in functie van de schatten en niet omgekeerd. En veel verhaal wordt er niet verteld. Maar allicht heb ik niet goed opgelet: teveel met de QR-codes bezig. Ik zal nog eens terug moeten…